Profilaktyka | Marzec miesiącem świadomości raka jelita grubego – czynniki ryzyka – rak jelita grubego

Marzec miesiącem świadomości raka jelita grubego – czynniki ryzyka – rak jelita grubego

Czynnikami ryzyka nazywamy te zwyczaje żywieniowe i sposoby postępowania, które u większości pacjentów można wiązać z powstaniem nowotworu. Osoby, które podlegają działaniom czynników ryzyka to osoby z grup ryzyka.

Podstawowymi czynnikami ryzyka dla raka jelita grubego są:

  • rozpoznanie raka jelita lub piersi lub jajnika u krewnych I stopnia (rodzice, rodzeństwo),
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • polipy występujące w jelicie grubym,
  • częste wielodniowe zaparcia,
  • jedzenie głównie białego pieczywa,
  • mała ilość warzyw i owoców w diecie,
  • duża ilość tłuszczy zwierzęcych w diecie,
  • otyłość.

U osób bez czynników ryzyka i bez objawów raka jelita: po 50 roku życia badanie kału na krew utajoną co 1-2 lata – odczynnika do samodzielnego wykonania badania kału na krew utajoną można kupić w aptece (cena około 15 zł), kolonoskopia w wieku 50-65 lat 1 x na 10 lat.

U osób z czynnikami ryzykau osób bez objawów raka jelita od 40 roku życia kolonoskopia co 4-5 lat

oraz 1 x w roku badanie kału na krew utajoną.